Yaban Mersini Çiçeği Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Yaban Mersini Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Yaban Mersini Çiçeği

Yaban mersini çiçeği, ılıman iklim kuşağına adapte olmuş, güzel ve değerli bir meyve türüdür. Botanik olarak gerçek üzümler grubunda yer alan bu bitki, ekonomik önemi yüksek olan çeşitli türlere sahiptir. Özellikle kültürü yapılan çeşitleri arasında alçak boylu (Vaccinium darrowii), yüksek boylu (Vaccinium corymbosum L) ve tavşan gözü yaban mersini (Vaccinium ashei Reade) bulunmaktadır.

Yayılım ve Tarım

Yaban mersini çiçeği, özellikle Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde geniş alanlara ekilerek tarımı yapılmaktadır. Ticari olarak yetiştirilen yaban mersini çiçeği bitkisi, 1906 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatılan seleksiyon çalışmaları sonucunda elde edilmiştir.

Bu çalışmalarda seçilen yaban mersini çiçeği tipleri, daha sonra kendi aralarında melezlenerek yeni çeşitler elde edilmiştir. Islah çalışmaları ile geliştirilen yeni yaban mersini çiçeği çeşitleri, doğada bulunan çeşitlerine göre daha sulu, daha iri ve daha tatlı meyveler verirken, bitki zararlılarına ve hastalıklarına karşı da daha dayanıklıdır. Bu özellikler, bitkinin daha geniş alanlara adapte olmasını sağlamaktadır.

Türkiye'de Yaban Mersini Çiçeği Yetiştiriciliği

İklim açısından Doğu Karadeniz bölgesindeki illerden Rize, Artvin, Trabzon, Samsun, Giresun ve Sinop'un yüksek rakımlı dağ ve yaylalarında yaban mersini çiçeği çeşitleri bulunmaktadır. Bu bölgelerde halk tarafından taze olarak tüketilmekte, reçel ve pekmez yapılarak değerlendirilmektedir.

Yaban mersini çiçeği, asitli toprakları tercih eder. Yabani yaban mersini çiçeklerinin olduğu yerlerde genellikle defne, kızıl ağaç, çam veya beyaz sedir gibi bitkilerin karışık olarak yetiştiği arazilerin nispeten meyilli alanlarında kültür çeşitleri rahatlıkla yetişebilmektedir. Karadeniz Bölgesi'nin asitli toprakları ve bu bölgenin yaban mersini çiçeğinin anavatanı içinde yer alması nedeniyle, yaban mersini çiçeğinin bölgedeki yerini ürün çeşitliliği içinde değerlendirmek gerekmektedir. Toprak ve iklim açısından yaban mersini çiçeği yetiştiriciliği için mükemmel şartlara sahiptir. Karadeniz Bölgesi, yaban mersini çiçeği tarımının ülkemizde yayılmasında öncü konumundadır.

Botanik Özellikleri

Toprak Üstü Organları

Ocak şeklinde bir görünüme sahip olan yaban mersini çiçeği bitkisinde toprak üstü organları dip kısımdan çıkan yeni, sukkulent yapıda sürgünler, odunlu çalı biçimindeki sürgünler ile bir yaşındaki sürgünlerden yeni yeşil yan sürgünler oluşturmaktadır. Sırık biçimindeki yaban mersini sürgünleri 10-20 yıl kadar yaşayabilir.

Yaban mersini çiçeği meyve gözleri yaz sonu ve sonbahar aylarında oluşmaktadır. Tomurcuk gelişimi ise sürgün ucundan aşağıya doğru yani bazipetal olarak meydana gelmektedir. Çiçek tomurcuklarının sayısı iklime bağlı olduğu kadar, sürgünün gelişimine, kuvvetine ve çapına da bağlıdır. Tomurcukların içindeki çiçek demetinin farklılaşması ise aşağıdan yukarıya doğru yani akropetal bir şekilde gerçekleşmektedir. Çiçekler, beş taç yaprak, beş çanak yaprak, on erkek organ ve bir dişi organ içerir.

Ancak 5-7 yıl sonra bu sürgünler budanarak çıkarılması gerekir. Yüksek boylu çalı şeklindeki yaban mersini 120-300 cm boya ulaşabilir. Kısa boylu çalı şeklindeki yaban mersini 90 cm boylanabilirken, yarı-yüksek çalı formundaki yaban mersini çeşitleri bu iki grup arasındadır. Tavşangözü yaban mersini ise daha uzun sürgünlere sahip olup çok kuvvetli gelişme gösterir ve 610 cm'ye kadar boylanabilmektedir.

Sonuç

Yaban mersini çiçeği, hem ekonomik değeri hem de sağlık açısından faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir. Ülkemizin özellikle Karadeniz Bölgesi, yaban mersini çiçeği yetiştiriciliği için ideal koşullara sahip olup, bu bitkinin tarımı gelecekte daha da önem kazanacaktır. Yaban mersini çiçeğinin yaygınlaştırılması ve tarımının desteklenmesi, bölgesel kalkınmaya da katkı sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Destan

23 Temmuz 2024 Salı

Yaban mersini çiçeği yetiştiriciliğinde Karadeniz Bölgesi'nin asitli topraklara sahip olmasının avantajı nedir? Bu durum başka bölgelerde de benzer şartlarda yetiştirilebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Destan,

Karadeniz Bölgesi'nin asitli topraklara sahip olması, yaban mersini çiçeği yetiştiriciliği için büyük bir avantaj sağlar. Yaban mersini, asitli topraklarda daha iyi büyür ve bu topraklar bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini daha kolay alabilmesine imkan tanır. Ayrıca, bölgenin nemli iklimi de yaban mersini yetiştiriciliği için uygundur.

Başka bölgelerde de benzer şartlarda yaban mersini yetiştirilebilir, ancak bu durum için toprağın pH düzeyini ayarlamak ve gerekli nemi sağlamak önemlidir. Toprağın asitli hale getirilmesi için kükürt ve organik maddeler kullanılabilir. Ayrıca, sulama ve diğer tarımsal uygulamalarla bitkinin ihtiyaç duyduğu nem düzeyi sağlanabilir. Yani, Karadeniz Bölgesi'nin doğal avantajlarını taklit ederek başka bölgelerde de başarılı bir Yaban mersini yetiştiriciliği yapmak mümkündür.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yaban Mersini Kaç Kalori?dir?

Yaban Mersini Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni