Taze Yaban Mersini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Taze Yaban Mersini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Taze yaban mersini, hemen her derde deva, pek çok hastalığa şifa kaynağıdır, yaban mersini. Faydaları ve kullanım alanları o kadar çeşitlidir ki sanırım saymakla bitiremeyiz. İçecek olarak, pasta yapımında, doğal ilaç olarak birçok alanda kullanılan yaban mersini taze iken tüketildiğinde daha faydalıdır. Yaban mersini ya da en çok bilinen diğer adı ile ayı üzümü fundagiller familyasından olup ılıman iklim koşullarında yetişen üzümsü bir meyve türüdür. Ana vatanı kuzey yarım kürenin serin ve dağlık olan yerleridir. Diğer yetiştiği yerler ise Kuzey Avrupa, Amerika'da bulunan Rocky Dağları ve Türkiye'de Karadeniz Bölgesinde en çok fundalık ve ormanlık alanlar olarak bilinmektedir. Karadeniz Bölgesin de en çok Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop illerinde yetişmektedir. Faydaları saymakla bitmez demiştik, şimdi de nelere faydalı olduğuna bir bakalım taze yaban mersininin.

Taze yaban mersini faydaları nelerdir?
  • Çoğu idrar yolu rahatsızlıklarına e. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olmaktadır. İdrar yollarına yapıştığı için idrar ile atılması da oldukça zordur. Doğal bir antibiyotik olan yaban mersini idrar yollarını bu bakterilerden temizleyebilen bir meyvedir.
  • İçerdiği vitaminler (A, b, c), antisiyoninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır çinko gibi önemli besin değerleri sayesinde beyin hücrelerini ve sinirleri koruyucu özelliği vardır. Ayrıca hafızayı güçlendirerek çağımızın hastalıkları arasında olan Alzheimer hastalığına karşı da koruyucudur. Çocuklar içinde önemlidir öğrenme kabiliyetini arttırır.
  • Düzenli tüketilen yaban mersini sayesinde kan şekerinizi de dengelemiş olursunuz. (Kan şekerini düzenler)
  • Yüksek lif oranı sayesinde ve antioksidan yönünden zengin bir meyve olması sebebiyle kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle kalp içinde oldukça faydalı ve koruyucudur.
  • Yaban mersini yüksek oranda antosiyanin içerdiği için görme kaybını da önleyici özelliği vardır. Ayrıca gözle ilgili birçok hastalığa karşıda koruyucu olarak tüketilmelidir. (Katarak, miyop, göz kuruluğu ve bazı enfeksiyonlar)
  • Yine içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık problemine iyi gelmektedir. Ayrıca içeriğindeki bakır ve furuktoz nedeniyle sindirim işlemini hızlandırır.
  • Bazı kanser türlerine (Kolon kanseri, rahim kanseri, karaciğer kanseri gibi) karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Sakinleştirici ve enerji metabolizmasını düzenleyici olması nedeniyle de doğal anti depresan dır.
  • Yaprağından ve kuru meyvelerinden ishali giderici çay yapılmaktadır.
  • Adet dönemlerinde etkili bir ağrı giderici olabilir.
  • Taze yaban mersini kanı temizleme özelliğine sahiptir.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Hıv virüsünün tekrar etme riskini azaltır.
  • Gece görme kabiliyetini arttırır.
  • Diyetlerde çok önemli bir yeri vardır.
  • Varis ve basur hastalıklarına iyi gelir, iyileşmesinde büyük bir etkendir.
  • Damar sertliği oluşumunu engeller.
  • Ağız içi yaralara (Aftlara) çok iyi gelmektedir.
  • İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.
Kısaca çok faydalı olan bu meyveyi zamanında ve taze olarak ama bilinçli tüketmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Ayrıca rengi ne kadar koyuysa içeriği o kadar zengindir.

Taze Yaban Mersini Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Yaban Mersini Kurusu

Yaban Mersini Kurusu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaban Mersini Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Yaban Mersini Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Yaban Mersini Fidanı

Yaban Mersini Fidanı

Yaban Mersini Çayı

Yaban Mersini Çayı

İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini

İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini

Yaban Mersini Şeker Hastalığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Şeker Hastalığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?