Taze Yaban Mersini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Taze Yaban Mersini Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Taze Yaban Mersini

Taze yaban mersini, pek çok hastalığa şifa kaynağı olan, hemen her derde deva bir meyvedir. Faydaları ve kullanım alanları oldukça geniştir ve saymakla bitmez. İçecek olarak, pasta yapımında ve doğal ilaç olarak birçok alanda kullanılan yaban mersini, taze iken tüketildiğinde daha faydalıdır. Yaban mersini, en çok bilinen diğer adıyla ayı üzümü, fundagiller familyasından olup ılıman iklim koşullarında yetişen üzümsü bir meyve türüdür. Ana vatanı, kuzey yarım kürenin serin ve dağlık bölgeleridir. Ayrıca Kuzey Avrupa, Amerika'da bulunan Rocky Dağları ve Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle fundalık ve ormanlık alanlarda yetişmektedir. Karadeniz Bölgesi'nde en çok Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop illerinde görülür. Faydaları saymakla bitmez demiştik, şimdi de taze yaban mersininin nelere faydalı olduğuna bir bakalım.

Taze Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

  • Çoğu idrar yolu rahatsızlıklarına E. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olmaktadır. İdrar yollarına yapıştığı için idrar ile atılması da oldukça zordur. Doğal bir antibiyotik olan yaban mersini, idrar yollarını bu bakterilerden temizleyebilen bir meyvedir.
  • İçerdiği A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko gibi önemli besin değerleri sayesinde beyin hücrelerini ve sinirleri koruyucu özelliği vardır. Ayrıca hafızayı güçlendirerek Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Çocuklar için de önemlidir, öğrenme kabiliyetini artırır.
  • Düzenli tüketilen yaban mersini sayesinde kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz. (Kan şekerini düzenler)
  • Yüksek lif oranı ve antioksidan yönünden zengin olması sebebiyle kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle kalp sağlığı için oldukça faydalıdır ve koruyucudur.
  • Yaban mersini, yüksek oranda antosiyanin içerdiği için görme kaybını önleyici özelliğe sahiptir. Ayrıca gözle ilgili birçok hastalığa karşı da koruyucu olarak tüketilmelidir (katarakt, miyop, göz kuruluğu ve bazı enfeksiyonlar).
  • Yine içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık problemine iyi gelir. Ayrıca içeriğindeki bakır ve fruktoz nedeniyle sindirim işlemini hızlandırır.
  • Bazı kanser türlerine (kolon kanseri, rahim kanseri, karaciğer kanseri gibi) karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Sakinleştirici ve enerji metabolizmasını düzenleyici olması nedeniyle doğal anti-depresan etkisi gösterir.
  • Yaprağından ve kuru meyvelerinden ishali giderici çay yapılmaktadır.
  • Adet dönemlerinde etkili bir ağrı giderici olabilir.
  • Taze yaban mersini kanı temizleme özelliğine sahiptir.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • HIV virüsünün tekrar etme riskini azaltır.
  • Gece görme kabiliyetini artırır.
  • Diyetlerde çok önemli bir yeri vardır.
  • Varis ve basur hastalıklarına iyi gelir, iyileşmesinde büyük bir etkendir.
  • Damar sertliği oluşumunu engeller.
  • Ağız içi yaralara (aftlara) çok iyi gelir.
  • İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.

Kısaca, çok faydalı olan bu meyveyi zamanında ve taze olarak, ancak bilinçli tüketmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Ayrıca rengi ne kadar koyuysa içeriği o kadar zengindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yaban Mersini Besin Değeri

Yaban Mersini Besin Değeri

Yaban Mersini Çayı

Yaban Mersini Çayı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Yaban Mersini Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Yaban Mersini Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Kaç Kalori?dir?

Yaban Mersini Kaç Kalori?dir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Zayıflatır mı?

Yaban Mersini Zayıflatır mı?

Yaban Mersini Diyet Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Diyet Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yaban Mersini Neye İyi Gelir?

Yaban Mersini Neye İyi Gelir?