Yaban Mersini Faydaları ve Yan Etkileri
20 Temmuz 2024

Yaban Mersini Faydaları ve Yan Etkileri

Yaban Mersini

Yaban mersini, ılıman iklim koşullarında yetişen, meyve türleri arasında yer alan ve üzümler grubunda bulunan bir bitkidir. Yaban mersininin üç farklı türü bulunmaktadır: yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü yaban mersini. Yaban mersininin Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de tarımı yapılmaktadır. Günümüzde ticari amaçlar için yetiştirilen yaban mersini, ıslah çalışmaları ile yeni türlerin geliştirilmesi yönünde çaba sarf edilmektedir. Yeni üretilen türler daha iri, daha sulu ve daha tatlı olma özellikleriyle bilinirken, hastalıklara ve zararlı organizmalara karşı da daha dayanıklı olmalarıyla tanınmaktadır.

Yaban mersini, iklimsel özellikler bakımından Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop'un yüksek dağlarında yetiştirilmektedir. Bu bitki, daha çok asidik toprakları tercih eden bir meyvedir. Yaban mersini, taze olarak tüketilebildiği gibi, reçel veya pekmez olarak da tüketilmektedir. Yaban mersininin ana vatanı Karadeniz olarak bilinmekte ve topraklarının asitli olması nedeniyle bu bölgede yetiştirilmektedir. Bu bölgenin toprak ve iklim koşulları yaban mersini yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Ayrıca, bu bölgede yaban mersini yetiştiriciliği önemli bir paya sahip olup, bölgenin vazgeçilmez tarımsal faaliyetlerinden biridir.

Yaban Mersini Özellikleri Nelerdir?

  • Yaban mersini, sopa şeklinde sürgünleri bulunan ve 10-20 yıl kadar yaşayabilen bir türdür. Ancak, bu sürgünler 5-7 yıl sonra budanarak çıkarılmalıdır.
  • Yüksek boylu yaban mersini, 120-130 cm uzunluğa kadar gelişim gösterebilmektedir.
  • Alçak boylu yaban mersini ise 90 cm'ye kadar uzamaktadır.
  • Tavşan gözü yaban mersini ise oldukça kuvvetli bir gelişme göstererek 610 cm'ye kadar uzayabilmektedir.
  • Yüksek boylu yaban mersininin kökleri ince ve lifli bir yapıya sahiptir.
  • Alçak boylu yaban mersininin kök kılları bulunmamakla birlikte oldukça ince ve lifli bir yapıya sahiptir.
  • Yaban mersininin gözleri yaz sonlarında ve sonbahar aylarında oluşum göstermektedir.
  • Yaban mersini çiçeklerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 10 erkek organ ve 1 dişi organ bulunmaktadır.
  • Yaban mersini meyvesinin tutması için tozlanmaya ihtiyaç vardır.
  • Yaban mersininde tozlanma işlemi böceklerle gerçekleşmektedir. Bunun nedeni, yaban mersininin böcekleri kendisine çeken hoş ve nektar içeren çiçek özelliklerine sahip olmasıdır.
  • Yaban mersini üzerindeki polenler ağır ve yapışkandır. Rüzgarla bile hareket etmezler.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen yaban mersini, sağlık açısından birçok fayda sunmaktadır. Çayı, reçeli, pekmezi bulunan ve taze olarak da tüketilebilen yaban mersininin faydaları şunlardır:

  • Yaban mersini, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Yaban mersini, doğal bir antibiyotik özelliği taşır ve idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur.
  • Yüksek miktarda antosiyanin içeren yaban mersini, görme kaybını önlemeye yardımcı olur ve birçok göz hastalığına faydalıdır.
  • İçerdiği besin maddeleri ile beyin hücrelerini koruma ve hafızayı güçlendirme özelliğine sahiptir. Alzheimer hastalığına karşı önemli bir koruyucudur.
  • Sinirleri korur ve yatıştırır.
  • Yapılan araştırmalara göre, yaban mersini tüketimi çocukların öğrenme kapasitelerini artırmaktadır.
  • Lif oranı yüksek ve antioksidan özellikleri taşıyan yaban mersini, kolesterol seviyesini düşürür.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Yüksek lif oranı ile sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler.
  • C vitamini açısından zengin olan yaban mersini, kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı önemli bir koruyucudur.
  • Yaban mersininin yapraklarından ve kuru meyvelerinden yapılan çay, ishal giderici etkiye sahiptir.
  • Özellikle kadınlarda adet döneminde tüketilmesi, adet düzenini sağlar.
  • Yaban mersini, yağların vücuttan atılmasını sağlar.
  • Taze olarak tüketildiğinde kanı temizleme özelliğine sahiptir.
  • Mide bulantısı, mide krampları ve ülseri önler.
  • Damar sertliği oluşumunu önler.
  • Ağız içindeki yaraları iyileştirir.
  • Günde bir kase yaban mersini tüketmek, yaşlılık nedeniyle oluşan kırışıklıkları önler.

Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yaban mersini çayı, bu bitkinin meyveleri ve yaprakları kullanılarak hazırlanır. Bir bardak yaban mersini çayı hazırlamak için bir yemek kaşığı yaban mersini veya yaprağı kullanmanız yeterlidir. Bir bardak kaynamış suyun içerisine bir yemek kaşığı yaban mersini atarak 7-8 dakika demlenmesini bekleyin ve hafif soğumasını bekleyin. Yaban mersini çayını kurutulmuş meyve veya yapraklarından yapacaksanız, ölçüyü bir tatlı kaşığına indirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca, yaban mersinini marketlerden de satın alabilirsiniz. Bu sayede yaban mersini çayı ile birçok rahatsızlığınızı önleyebilir ve faydalarını görebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yaban Mersini Besin Değeri

Yaban Mersini Besin Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaban Mersini Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Nerede Yetişir

Yaban Mersini Nerede Yetişir

Yaban Mersini Cilde Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Cilde Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Fidanı

Yaban Mersini Fidanı