Yaban Mersini Yetiştiriciliği

Yaban Mersini Yetiştiriciliği

Yaban mersini yetiştiriciliği, yaban mersini ılıman iklimlere adapte olmuş üzümler sınıfına giren bir meyvedir. Bazı ülkelerin asitli topraklarında doğal olarak yetişmektedir. Kışında çok düşük sıcaklıklara adaptasyonu sınırlı olsa da, sıcaklığın -30 derecenin altına düşmemesi halinde korumalı alanlarda yetiştiriciliği yapılabilir. Yaban türlerindeki meyveleri ekşi, küçük, bol çekirdekli ve dayanıklılığı az olmasına rağmen, kültüre alınmış olanların meyveleri daha iri, az çekirdekli, tatlı ve daha uzun dayanmaktadır.

Yaban mersini yetiştiriciliğindeki koşullar

Sıcaklık: Don olmayan yerlerde en az 160 günlük yetiştirme periyodu isteyen bir bitkidir. -30 dereceye kadar olan soğuklara karşı dayanıklıdır.

Gün uzunluğu: Yaz sonu ve sonbahardaki kısa günlerde meyve tomurcuklarının gelişimi artarken, uzun günlerde gelişimi az olur.

Toprak koşulları: Organik maddelerden zengin olan asitli toprakları seven bir bitkidir. Yetiştiriciliğini yapmak için, doğal alanlara yakın olan yerler tercih edilmelidir. Bitki saçak kökleri fazla olan yüzlek kök yapısına sahiptir. Toprağın türüne göre, kökleri yerin bir metre altına kadar inebilir. Asıl kökleri toprak tabakasının üstten 25-30 cm lik kısmındadır. Yaban mersini fidanlarını dikmeden 6 ay önce toprağın tahlil edilmesi gerekir. Eşer PH dengesinin ayarlanması gerekiyorsa, 6 ay evvel kükürt uygulanmalıdır. Toprağın PH dengesi 5,5 üzerinde olursa, kükürt uygulaması yapılıp, toprağın asit dengesi değiştirilebilir. Kireçli topraklar ise kükürt uygulamasıyla yaban mersini yetiştiriciliğine uygun hale getirilemez. Toprağın PH dengesi yüksek olursa, demir ve çinko eksikliği olacağından yeni gelişen organlar etkilenir ve bitkinin gücü kaybolur.

Dikim, aralık ve mesafeler: Ekim yapılacak olan yerdeki soğuklara bağlı olarak dikim ilkbaharda yapılabilir. Fidanlar olduğu yerdeki derinliklere göre dikilmelidir. Fazla derin dikim yapılmamalıdır. Dikimden sonra sıra boyunca 60-120 cm genişlikte ve 15-20 cm kalınlıkta maçlama yapılır. Dikim mesafesi sıra üstünde 120 cm, sıra arasında 300 cm olabilir. Sıralar arasındaki mesafe en az 250 cm olmalıdır. Bu mesafenin korunması hasatta işçilerin daha rahat çalışmasını sağlar. Güneşin az olduğu yerlerde, meyvelerin güneşten faydalanması için sıra üzeri 150 cm, sıra arası 200-250 cm olmalıdır. Sıra araları güney doğu yönüne bakmalıdır. Yaklaşık olarak bir dekar araziye 250-300 adet fidan dikilebilir.

Gübreleme: Bitkiden gereken verimin alınması için, gübreleme yavaş yavaş yapılmalıdır. Aşırı gübreleme bitkiye zarar verebilir, ölümüne neden olabilir. Tedbir için başlangıçta az gübre verilmeli, daha sonra toprak yapısına göre arttırılmalıdır. Bitki kolay çözünen ve sıvı olan gübrelere karşı hassastır. Gübre verilmesinde bitkinin kök kısmında belli yerde yoğunlaşma olacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Yaban mersinine azotu nitrat şeklinde içeren gübre verilmemelidir. En uygun gübreler amonyum sülfat, kükürtle kaplanmış üre ve üredir. Fidanlar dikilirken açılan çukura gübre konulmaz. Dikimden sonra sulama ya da yağmurdan sonra toprağın sıkışmasıyla birlikte, bitki başına % 2 magnezyum içeren gübreden 30 gr verilir. İlk zamanlarda sulama fazla olursa, drenaj iyiyse yavaş çözünen azotlu gübreler verilebilir. Bitkinin kök kısmından 60 cm uzağına kadar açılan çizgiye gübre verilmelidir. Bu Nisan, Haziran, Eylül ve Ağustos'ta tekrarlanır. Gübreler yanlış seçilirse, fidanlar kuruyabilir. Bu yüzden yanmış hayvan gübresi ya da organik gübrelerin tercih edilmesi daha iyi olur.

Sulama: Verimli çağına gelen yaban mersini yıllık 2540 mm suya ihtiyaç duyar. Bunun çoğunluğu yağmurdan karşılanmalıdır. Bitkiden iyi verim almak için, toprağın nemi iyi ayarlanmalıdır. Yeni dikilen fidanların canlılığını sağlamak için su oldukça önemlidir.

Budama: Bitkide budama dikimle başlar ve yıl içinde ilkbahar öncesinde gözler uyanmadan önce tekrarlanır. Diğer meyve türlerine göre daha az budamaya ihtiyaç duyar. Budamanın zamanı çiçeklenme üzerinde etkilidir. Sonbaharda budananlar, ilkbaharda budananlara göre daha geç çiçeklenir. Bu geç donların zararını önler. Gözler kabarınca ve çiçeklenme olunca, asla budama yapılmamalıdır.

Hasat: Bitkinin meyveleri farklı dönemlerde olgunlaştığından, her hafta bir defa hasat yapılmalıdır. Olgunlaşmadan toplanan meyvelerinin kaliteleri düşük olur. Bu yüzden olgunlaşan meyveleri zarar vermeden elle toplamak gerekir. Özellikle taze tüketilecek meyveler hasarsız toplanmalıdır.

Son Güncelleme : 08.12.2018 17:44:37
Yaban Mersini Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yaban Mersini Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yaban Mersini Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yaban Mersini Nerede Yetişir
Yaban Mersini Nerede Yetişir
Yaban Mersini Nerede Yetişir, Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü olduğu sanılıyor. Yaban mersini Avrupa Batı Asya ve Kuzey Amerika'da Kayalık Dağlar'dan gelen uzun ömürlü bir bitkidir. Doğu Karadeniz bölgesi...
Kuru Yaban Mersini
Kuru Yaban Mersini
Kuru yaban mersini, günümüzde insanların yaygın olarak kullandığı bitkilerden biridir. Son derece büyük faydalar göstererek birçok kişinin rahatsızlığına şifa bulmasını sağlayan kuru yaban mersini, ülkemizde de yaygın satış noktaları sayesinde rahat ...
Yaban Mersini Neye İyi Gelir
Yaban Mersini Neye İyi Gelir
Yaban Mersini Neye İyi Gelir, Yaban mersini faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olsa da, diğer meyve ve sebzelerden ayıran en önemli özelliği "antioksidan" kapasitesi en yüksek olan besin olmasıdır. Bunun yanında yaban mersininin diğer faydaların...
Hamilelikte Yaban Mersini
Hamilelikte Yaban Mersini
Hamilelikte yaban mersini, tüketimi konusunda merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. Diyet listesinde yaban mersini olmasının ne kadar güvenli olduğunu, hamileyken yaban mersini tüketip tüketemeyeceğinize bu şekilde karar verebilirsiniz. Yaban...
Siyah Yaban Mersini
Siyah Yaban Mersini
Siyah yaban mersini, ılıman iklim kuşağında yetişen, üzüm grubundan olan şekli ise yuvarlak olan bir meyve çeşididir. Fundagiller familyasına ait olan, 20 ve 50 boyuna sahip uzun dallara sahip olan siyah yaban mersini odunsu bir bitki çeşididir. Siya...
Yaban Mersini Kaç Kalori
Yaban Mersini Kaç Kalori
Yaban Mersini Kaç Kalori; Fundagiller familyasına ait olan, yüksek kesimlerde yetişen, yaklaşık olarak 20–50 cm boylarında olan, odunsu çalı türünde bir bitkinin meyveleri olan Yaban Mersini, Amerika kıtasında, Kuzey Avrupa ve Karadeniz bölgesinin da...
Yaban Mersini Tohumu
Yaban Mersini Tohumu
Yaban Mersini Tohumu; organik maddelerce zengin ve asitli topraklarda daha iyi yetişir. Baz karakterli ve kireçli toprakları sevmez. Yaban mersini tohumu, dikimi yapılacak toprağın pH değeri 5-5,5'tan daha yüksek ise öncelikle bu toprağın ıslah edilm...
Kırmızı Yaban Mersini
Kırmızı Yaban Mersini
Kırmızı Yaban Mersini, genellikle Kuzey Amerika'da bataklık bölgelerde yetişen, yerde kökler salarak uzanan, uzun gövdesi olan, ilkbaharda uçuk pembe çiçekler açıp yazın dökülen bu çiçeklerin yerine kırmızı meyveler çıkaran bir bitki çeşididir. Kuzey...
Yaban Mersini Kapsülü
Yaban Mersini Kapsülü
Yaban mersini kapsülü: Yaban mersini Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika'da kayalık dağlardan da gelen uzun ömürlü bir bitkidir. Yaban mersini bir çalı bitkisidir. Yaban mersini, 30-35 cm yükseklikte, kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Bilberry is...
Yaban Mersini Yaprağı
Yaban Mersini Yaprağı
Yaban Mersini Yaprağı, Yaban mersini Karadeniz bölgesinde yetişen üzüme benzeyen bir meyve türlüdür. Genelde kendiliğinden yetişen doğal bir bitkidir. Yaban mersininin görünümü pullu ve mavi parlak renktedir. Bazı bölgeler de ise adı it üzümü, ayı üz...
Yaban Mersini Nasıl Kullanılır
Yaban Mersini Nasıl Kullanılır
Yaban Mersini Nasıl Kullanılır, Ilıman ve tropik karakterli iklimlere daha yatkın olmuş çalı formunda bir bitki türüdür. Fundagiller familyasından, 20-50 santimetre boyunda çok dallı, odunsu bir bitkidir. Yabanmersini Kırmızıdan mor renge kadar dolgu...
Yaban Mersini Şeker Hastalığı
Yaban Mersini Şeker Hastalığı
Yaban mersini şeker hastalığı; Yaban mersini veya ayı üzümü olarak bilinen bu bitki fundagiller familyasından olan ve ılıman iklimlere uyum sağlayan bir üzümsü meyve türüdür. Bitkinin anavatanı, Kuzey Yarım kürenin dağlık ve serin bölgeleridir. Gene...

 

Yaban Mersini Nerede Yetişir
Yaban Mersini Yetiştiriciliği
Kuru Yaban Mersini
Yaban Mersini Neye İyi Gelir
Hamilelikte Yaban Mersini
Siyah Yaban Mersini
Yaban Mersini Kaç Kalori
Yaban Mersini Tohumu
Kırmızı Yaban Mersini
Yaban Mersini Kapsülü
Yaban Mersini Yaprağı
Yaban Mersini Nasıl Kullanılır
Yaban Mersini Şeker Hastalığı
İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini
Yaban Mersini Çekirdeği
Yaban Mersini Çeşitleri
Yaban Mersini Yağı
Yaban Mersini Hapı
Yaban Mersini Suyu
Yaban Mersini Ağacı
Dondurulmuş Yaban Mersini
Beyaz Yaban Mersini
Yaban Mersini Çiçeği
Yaban Mersini Reçeli
Yaban Mersini Zayıflatırmı
Yaban Mersini Cilde Faydaları
Kuru Yaban Mersini Kalori
Taze Yaban Mersini
Yaban Mersini Kurusu
Yaban Mersini
Popüler İçerik
İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini
İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini
İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini, Yüzyıllardır bir yiyecek olarak kullanılan yaban mersini, yine uzun zamandır kalp hastalıkları ve diyabet ilk başta ...
Yaban Mersini Çekirdeği
Yaban Mersini Çekirdeği
Yaban mersini çekirdeği, aslında yaban mersini bitkisinin kendisinden bile çok daha sağlıklıdır. Öyle ki bu bitkinin tüm faydaları aynı zamanda çekird...
Yaban Mersini Çeşitleri
Yaban Mersini Çeşitleri
Yabani Mersini Çeşitleri, yaban mersini, ılıman iklimlere uyum sağlamış fundagiller familyasından üzümsü bir meyve türüdür. Genel olarak Avrupa, Ameri...
Yaban Mersini Yağı
Yaban Mersini Yağı
Yaban mersini yağı, boyu bir ve beş metre arasında olan, çok sık yapraklara sahip bir bitki çeşididir. Beyaz çiçekleri olan yaban mersin bitkisinin, m...
Yaban Mersini Hapı
Yaban Mersini Hapı
Yaban Mersini Hapı, Yaban mersini diğer ismi ile ayı üzümü olarak bilinen fundagiller familyasından ve ılıman iklimlerde yetişen bir üzümsü bitki tü...
Yaban Mersini Suyu
Yaban Mersini Suyu
Yaban mersini suyu, Meyvenin en çok tüketilen halidir. Yaban mersini ayrıca kurutulmuş olarak ve taze olarak da tüketilmesine rağmen piyasada en çok s...
Yaban Mersini Ağacı
Yaban Mersini Ağacı
Yaban Mersini Ağacı, Yaban mersini veya halk arasında ayı üzümü olarak bilinen bu meyve türü fundagiller familyasından olup ılık iklimlerde yetişen üz...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yaban Mersini Nerede Yetişir
Yaban Mersini Yetiştiriciliği
Kuru Yaban Mersini
Yaban Mersini Neye İyi Gelir
Hamilelikte Yaban Mersini
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019