Yaban Mersini Faydaları Yaban mersini, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir dizi sağlık faydası sunmaktadır. Taze olarak tüketilebilmesinin yanı sıra, yapraklarından, reçel ya da pekmezinden de yararlanılmaktadır. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde önemli bir tarım ürünü olan yaban mersini, kilosu 20-35 lira arasında satışa sunulmaktadır. Bu meyve, mide rahatsızlıklarından şeker hastalığına, kalp rahatsızlıklarından kansere kadar birçok hastalığa iyi gelmektedir. Lif yönünden oldukça zengin olan yaban mersini, ayrıca protein, karbonhidrat ve C vitamini içermektedir. Yaban mersini, taze olarak yenilebilmesinin yanı sıra, şurubu ve marmelatı da yapılabilmektedir. Çeşitli pasta, bisküvi, gofret ve kremalı bisküvilerde de kullanılmaktadır. Yaban mersini şurupları, meyveli yoğurt üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Yoğurt ve sütün içerisine karıştırılarak da tüketilebilen bir meyvedir. Ayrıca, en önemli bileşenlerinden biri de antioksidanlar içermesidir. Yaban mersinini meyve olarak büyük marketlerden satın alabileceğiniz gibi, kuru olarak da aktarlardan temin edebilirsiniz. Eczanelerde tablet şeklinde satılan bu ürünü marketlerden ve internet üzerinden de temin edebilirsiniz. Yaban mersini birçok hastalığa faydalı olan bir meyvedir ve bu yazımızda yaban mersini faydalarını sizlere anlatacağız. Faydalı Olduğu Hastalıklar
Yaban Mersininin Genel Faydaları Yaban mersini, kan şekerini düzenlemede ve idrar yollarının temizlenmesinde oldukça faydalıdır ve tüketilmesi gereken meyvelerin başında yer almaktadır. Görme ve göz ile ilgili rahatsızlıklarda çok büyük faydalar sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İçerdiği A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, magnezyum, selenyum, bakır, çinko, protein ve fosfor gibi besin maddeleri açısından zenginliği nedeniyle beyindeki hücreleri geliştirmekte ve beyin sağlığını da korumaktadır. Ayrıca sakinleştirici bir özelliği bulunan yaban mersini sinirleri de düzenlemektedir. Lif oranının yüksek olması ve antioksidanlar içermesi nedeniyle de kalp sağlığını korumak için oldukça faydalı bir meyvedir. Yaban mersini, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı da büyük ölçüde önlemektedir. Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kansere karşı da oldukça önemli bir koruyucudur. İshali giderme özelliği ile de tüketilmesi gereken meyveler arasında yer almaktadır. Kanı temizleme, yağları vücuttan atma, kalp krizi riskini azaltma ve ağız içinde meydana gelen yaraları iyileştirme de yaban mersininin önemli faydaları arasındadır. Ayrıca yaban mersini, HIV virüsünün tekrarlamasını azaltmayı sağlamaktadır. Kansere karşı savaşma gösteren ellagic asit içeriği de yaban mersininde oldukça zengindir. Ayrıca iltihapların vücuttan atılmasını sağlayan en önemli meyveler arasında yer almaktadır. Birçok hastalık üzerinde etkisi bulunan ve bu derece zengin bir meyve olan yaban mersininin çayını ve meyvesini tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Yaban Mersini Çayı Hazırlama Taze olarak tüketmek istemiyorsanız, yapraklarını da çay yaparak tüketebilirsiniz. Yaban mersini faydaları için çay hazırlamak isterseniz, 1 su bardağı suyu kaynatarak birkaç yaban mersini yaprağını içine atın ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ardından hazırladığınız çayı tüketebilirsiniz. Eğer bu işlemi hazırlamakta sizi zorluyorsa, marketlerde hazır poşet paketlerinden alarak yaban mersini çayı tüketebilir, birçok hastalığa faydalı olan bu meyveden yararlanabilirsiniz. Bu sayede farkında olmadığınız birçok hastalığı da önceden önlemiş olabilirsiniz. |